Likya Yolu

Likya Yolu

Antik bir yol

Muğla'nın Fethiye ilçesinden Antalya'ya uzanan 540 kilometrelik "dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri" kabul edilen Likya Yolu, misafirlerine eşsiz manzaralarıyla tarihi derinlik sunuyor.

Dünyanın en güzel yürüyüş yolu olmaya aday olan Likya Yürüyüş Yolu, doğa içerisinde sıradanlıktan uzak tatil yapmanın da mümkün olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olup 535 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. 1992 yılında parkur çalışmaları yapılarak 1999 yılında turizme açılmış olan yürüyüş yolu Fethiye Hisarönü (Ovacık) mevkiinden başlayarak Antalya Geyik bayırı köyüne kadar uzanır. Bu yarımada Likya olarak adlandırılır.

icerik

Akdeniz’i daha yakından keşfetmek isteyenler ve Antik Likya’nın gizemli geçmişine tanıklık etmek isteyenler için bu yolculuk  kaçırılmayacak bir fırsattır. Bakir koylara patika yollardan geçerek muhteşem manzaralar eşliğinde ulaşarak macera dolu bir deneyim yaşayabilirsiniz.


Likya Yolu Yürüyüş Rotası

Likya Türkiye’nin güney kıyısında Akdeniz’de kıyıdan denize doğru oluşan çıkıntı alanın ismidir. Likya yürüyüş yolu da dağların kıyıya paralel ve dik olarak uzanmasının sonucunda nefes kesen manzaralara sahiptir. Yürüyüş yolu rotası da patika Roma yollarından ve katır yollardan oluşur. Ayrıca yol boyunca düz bir istikamet takip edilmez. Tahtalı dağında 1800 metrelere kadar yükselen yürüyüş yolu bazen sizi limanla da buluşturabilir. Yürüyüş için tercih edebileceğiniz en güzel mevsim İlkbahar ya da sonbahar olacaktır. Yaz ayları Akdeniz’de çok sıcak olduğu için yürüyüş için doğru bir mevsim seçimi olmayacaktır.


Yirmiyi aşkın Antik Kent ve Türkiye turizmi açısından önemli noktalara ev sahipliği yapan Likya Yolu yürüyüş rotası ; Fethiye’den başlayarak Ölüdeniz, Kabak Koyu, Kelebekler Vadisi, Kalkan, Kaş, Demre, Finike, Taşlık Burnu Feneri, Adrasan Koyu, Olimpos Koyu, Göynük ,Korsan Koyu, Sidyma, Letoon, X-anthos, Myre, Yanartaş, Noel Baba Kilisesi’ni de kapsayarak Akdeniz kıyı şeridi boyunca sürer.

icerik

Likya Yürüyüş Yolu Hakkında Detaylar

Tek başınıza veya grupla yürüyüşe çıktığınızda doğa yürüyüşleriyle ilgili rota ve yol işaretleri hakkında da bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Grup halinde yürüyüşe çıkmış olsanız dahi gruptan sapma ya da kaybolma ihtimallerine karşın bu bilgiler her zaman faydalı olacaktır. Likya Yürüyüş Yolunda Fransız Grande Randonnee Sistemiyle yol güzergahı işaretlenmiş ve kavşakla karşılaşıldığında yön sorununun önüne geçmek için sarı yönlendirme tabelaları yerleştirilmiştir.

icerik

Patika yollarda yürüyüşünüzü gerçekleştirirken her elli metrede bir, topraktan oluşan yollarda ise her iki yüz metrede bir kırmızı- beyaz çizgiler yapılmıştır. Bu sayede yoldan sapmanız veya kaybolmanız durumunda kısa sürede farkına varabilirsiniz. Kırmızı çarpı işareti yürüyüş rotasından saptığınızı göstermektedir. Bu yola girmeden geri dönerek kaldığınız yerden yürüyüşünüze devam etmelisiniz. Eğer üst üste bir tanesi kırmızı bir tanesi beyaz çizgiyle karşılaşırsanız bu da size bir yol ayrımına geldiğinizi gösteriyor.

icerik

Likya Yolu Yürüyüşü Kaç Gün Sürer

Likya Yolunda belirleyeceğiniz istikamet tamamen size bağlı olup isterseniz daha kısa bir rotada isterseniz konaklama noktaları belirleyerek daha uzun bir rota kendinize belirleyebilirsiniz. Ama baştan sonuna kadar tamamlamayı hedefliyorsanız ortalama 20 gününüzü bu macera dolu yolculuğa ayırmanız gerekmektedir.



Likya Yürüyüşünde Konaklama Nasıl Olmaktadır

Yolculuğunuz süresince bu da sizin elinizde ve tercihlerinize göre değişecek olan bir durumdur. Seçtiğiniz güzergaha göre motel ya da pansiyon tercih edebilirsiniz ya da köyde yaşayan misafirperver kişilerin evinde misafir olabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise kamp alanlarında çadır kurarak konaklayabilirsiniz. Ancak kamp kurmak için gerekli ekipmanlara ve gerekli bilgilere sahip olmanız da oldukça önemlidir.



Yürüyüşte Doğru Kıyafet Seçim

Yürüyüşünüz boyunca kendinizi rahat hissetmeniz ve sağlıklı bir şekilde yolculuğunuzu tamamlayabilmeniz için kıyafet seçiminiz oldukça önemlidir. Hava soğuduğunda veya terlediğinizde üzerine giyebileceğiniz ceket ya da polar bir üst yanınıza kesin almalısınız. Kıyafetlerinizin size yük yapmaması için hafif ve az yer kaplayan kıyafetleri tercih etmelisiniz. Rüzgar montu ve yağmurlukta yanınıza almanız gereken diğer önemli kıyafetlerdir. Her hava şartına karşı hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca kullandığınız yağmurluğun cep kısımlarının da su geçirmez olması eşyalarınızı korumak için dikkat edilmesi gereken diğer önemli detaydır.

Ayakkabı seçiminde ise rahat ve ayağınızı tam saran bir seçim doğru olacaktır.  Tabanı kaymayan, hafif ve su geçirmeyen yüzeye sahip olması diğer önemli özelliklerdir.


Likya Medeniyeti

icerik
**Size daha iyi hizmet verebilmemiz için Lütfen yorum yapın...